Företagande

Starta ditt eget företag

Funderar du på att starta eget företag? Då har du en spännande tid framför dig, men du måste vara väl förberedd. Börja med att göra en affärsplan. Den hjälper dig att se om din idé håller. Se över ekonomin och tänk på att det kan vara svårt att ta ut lön i början. Du måste också själv ansvara för att du har en sjukförsäkring, sparar till din pension och har en ansvarsförsäkring. Den behövs i många sorters företag för att skydda dig mot olyckor i arbetet som skadar en eventuell kund.

När du har en färdig affärsplan är det dags att se över vilken företagsform som passar dig bäst. Ska du driva firman själv är enskild firma den vanligaste företagsformen. Men tänk på att i enskild firma och handelsbolag är det du som är personligt ansvarig för alla skulder, något som kan få livslånga konsekvenser för dig och din familj om företaget inte lyckas. Du kan även driva aktiebolag vilket dock kräver en kapitalinsats. Det finns fler företagsformer att välja på beroende på om du ska driva själv, om det är familjeföretag om du ska anställa etcetera.

Registrera företag

När du valt företagsform ska du registrera det hos Bolagsverket. De flesta företagsformer kräver detta. Har du inte valt namn till företaget är det dags att göra det. Tänk igenom noga så det är ett bra företagsnamn som håller länge. Ska det fungera även utanför Sverige och vara det gångbart på Internet? Vill du att företaget ska ha ett eget domännamn så börja med att se vad som är ledigt och vad det kostar. Registrera företagsnamnet och se också över om företagsnamnet ska skyddas, patent ska sökas med mera.

När företaget är registrerat ska du ansöka om F-skattebevis och registrera ditt företag för moms. Hur ofta du ska betala in momsen beror på omsättningen. Var noga med att skilja på dina privata pengar och företagets. Om du inte är bra på bokföring och skatteregler, ta hjälp. Börja sedan marknadsföra och jaga kunder. Var beredd på att jobba hårt och ha tålamod. Nu är det du som är chef och det är mycket upp till dig hur det ska gå. Men det är en spännande resa och vi önskar dig lycka till!!

Du kanske också gillar…