Tips

Nyttja hushållsnära tjänster som privatperson

Sedan 1993 så har vi haft rotavdrag i vårt land och det var först 2003 som förslaget om RUT presenterades i vår riksdag. Och 2007 så trädde även detta avdrag i kraft efter en omröstning i Sveriges riksdag. Idag så kan alla som betalar skatt nyttja hushållsnära tjänster som privatperson.

Det har blivit en del i vår vardag och våra behov ser olika ut vad vi behöver hjälp med. Det kanske behövs mer hjälp ju äldre vi blir och som femtio plus så kan det vara skönt att få hjälp med städning och annat som kan vara ansträngande för en del av oss. Hur ser RUT avdraget ut idag? Som kund så får du en faktura på det belopp du ska betala, där står det också vad som är skatteavdrag och som företaget som man anlitar får från staten. Om det är en kostnad på 1800 kronor totalt så betalar du som beställare av tjänst 900 kronor och företaget får 900 kronor från staten.

Det finns så klart ett tak på hur mycket RUT avdrag man får. Om du klickar dig vidare till Skatteverket så ser man detta belopp och det kan förändras med åren. Sedan januari 2021 så är det 75 000 kronor per person och år som gäller. Om ni är två personer i hushållet så är det bara att dubbla den siffran. Så beroende på hur mycket RUT man nyttjar så kan hela den summa gå åt. Om man enbart använder sig av RUT för städning så kan det med råge räcka för ett hushåll och per år. Nytt år innebär nya friska RUT-avdrag.

Du kanske också gillar…